bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

De impact van niet-antibiotische geneesmiddelen op de darmflora

Bron : ( e-FIOW - ElsCornelis )

Recent werd door het in Duitsland  gevestigde European Molecular Biology Laboratory een nieuw verband aangetoond tussen meer dan 200 niet-antibiotische geneesmiddelen, waaronder psychotica, protonpompremmers, hormonen, geneesmiddelen tegen kanker, en een veranderende samenstelling van het microbioom.

De onderzoekers testten bijna 1.200 medicijnen - waarvan 835 gericht op menselijke cellen i.p.v. bacteriële cellen - op 38 soorten darmbacteriën (in vitro), waaronder Escherichia coli, Bactero-ides fragilis en Clostridium difficile.

Het team ontdekte dat ongeveer een kwart of 27% van de geteste niet-antibiotische geneesmiddelen gericht op humane cellen, invloed hadden op de bacteriegroei in de darm.

Chemotherapie, calciumantagonisten ter behandeling van hoge bloeddruk en antipsychotica bleken meer darmbacteriën te remmen in vergelijking met andere medicijnen.

Meest vatbaar voor invloed van deze medicijnen bleken bacteriesoorten die het meest voorkomen in de darm van gezonde personen, waaronder Roseburia intestinalis, Eubacterium rectale en Bacteroides vulgaris.

De verwachtingen werden met deze resultaten ruim overtroffen. Het zijn bijgevolg niet enkel de antibiotica die een effect hebben op de samenstelling van de darmflora.

Deze verschuiving in de samenstelling van onze darmbacteriën draagt bij aan bijwerkingen van geneesmiddelen., waarvan gastro-intestinale problemen en het stimuleren van C-difficile-infectie - de meest voorkomende oorzaak van ziekenhuisgerelateerde diarree  - er enkele van zijn.

De onderzoekers onderstrepen ook mogelijke positief effecten. Op menselijke cellen gerichte medicijnen kunnen bacteriële groei remmen en mogelijk worden hergebruikt als alternatief voor antibiotica. De auteurs merken op dat een aantal niet-antibiotische medicijnen specifiek de groei van C- difficile afremde.

Slechts een fractie van de honderden bacteriesoorten in de darm werden getest. Daarom stellen de onderzoekers dat het aantal niet-antibiotische geneesmiddelen die de bacteriegroei remmen waarschijnlijk hoger is. Meer onderzoek is dus zeker nodig om de impact van deze medicijnen te kennen op microbiomegerelateerde ziekten, waarvan de lijst steeds langer wordt.

John Cryan, een neurofarmacoloog aan de University College Cork in Ierland vindt deze studieresultaten vooruitstrevend. Zeker omdat het microbioom niet kan genegeerd worden als we de impact van epigenetische factoren willen kennen, waarvan medicijnen er één van is.

Het microbioom sturen vanuit voeding en omgeving is een terrein dat steeds meer onderbouwing krijgt.        

Bronnen

Lisa Maier et al. Extensive impact of non-antibiotic drugs on human gut bacteria.
Nature. volume 55, pages 623-628 (maart 2018). doi:10.1038/nature25979

Stef Renodeyn