bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

Bijnieruitputting bestaat niet!

Jawel, een knuppel alweer in het hoenderhoek van de holistische gezondheidszorg. Ik reken mezelf daar ook bij voor alle duidelijkheid maar soms moeten de puntjes op de i gezet worden. Evenmin ontken ik de klachten en de symptomencluster van 'bijnieruitputting'.

Maar wat is het probleem dan?

Het probleem is dat het niet zo is dat de 'bijnieren' uitgeput raken bij te veel stressfactoren in iemands leven. De bijnieren zijn een orgaan gesitueerd op de nieren die onder andere stresshormonen als cortisol en adrenaline regelen. De theorie is dat deze stoffen niet meer aangemaakt worden omdat de bijnieren overbelast zijn door een stressvolle levensstijl.

De symptomen van wat 'bijnieruitputting' wordt genoemd zijn eigenlijk de fysieke klachten die veel mensen ervaren bij een burn out.
Burn out is een gigantisch en nog steeds groeiend probleem in onze moderne samenleving.

Klachten zijn onder meer (extreme) vermoeidheid, depressie of zwaarmoedigheid, slapeloosheid, irritatie en een kort lontje, soms ook spier en gewrichtspijnen, fybromyalgie, concentratiestoornissen en 'brainfog' , overgevoeligheid voor licht, geluid en externe prikkels, spijsverteringsproblemen, ..

De bijnieren en de stress-stofjes die daar worden aangemaakt krijgen echter hun signalen van het brein! Een belangrijke regulator in het lichaam die stress, welbevinden en een gevoelens van verbinding reguleert, is het endorfine en dopamine-systeem. Deze staat 'bovenaan de ladder' (samen met het endo-cannabinoïde systeem), nog boven de bijnieren.

Het endorfinesysteem is dus een eerstelijns-'modulator'. Het geeft onder meer signalen aan de bijnieren wat die moeten doen.
Wie denkt in termen van burn out en bijnieruitputting moet dus kijken naar het endorfinesysteem. Het is als het lichaamseigen endorfine en dopaminesysteem begint te falen, dat ook de bijnieren hun job niet meer kunnen doen. Het endorfine en dopamine-systeem kan wél uitgeput raken door overprikkeling.
Over het Endorfinesysteem gaf ik eerder dit gratis webinar ! Instinker: een verzwakt endorfine en dopaminesysteem zorgt er ook voor dat je genen anders gaan werken en deze 'adaptatie' wordt doorgegeven aan de volgende generatie. Geen wonder dus dat we met een groeiende massa steeds jonger wordende mensen zitten die met serieuze klachten zitten die vroeger vaak op latere leeftijd begonnen. Een typisch voorbeeld is diabetische kinderen zo oud als 8 jaar. Het endorfine-systeem werkt immers nauw samen met een breedspectrum aan andere stofjes waaronder insuline, dat bloedsuikerspiegel helpt te reguleren.

ProbleeM 1 ..

Als we dus enkel de bijnieren gaan ondersteunen via voeding of supplementen om de nodige stofjes aan te maken, pakken we niet echt de wortel van de klachten aan. Want het probleem is dat de bijnieren zelden iets tekort komen, alleen krijgen ze niet meer de signalen omdat 'the boss' in het brein het begeven heeft.

Probleem 2...


Het in kaart brengen van wat de achterliggende bron is van de klachten is belangrijk. Het kan gaan om psychologische belasting als werkdruk, trauma of relatieproblemen maar ik zie vaak wat ik een 'meerkoppige draak' noem. Een veelvoud aan belastingen die zich vaak over een leven heeft opgebouwd. The usual suspects zijn :

- eet- en leefstijl.
- Chronisch slaaptekort.
- Achterliggend trauma, misbruik, tekort aan (ouder)liefde en aandacht. ( Zet heel grote druk op je natuurlijk stress en welbevinden gereguleerd door o a endorfine)
- Infecties. Dat kan gaan van parasitaire infecties, Lyme en co-infecties, schimmels en candida, of als je pech hebt lijd je aan een mengeling hiervan.
- Zuurstoftekort door boven- en onderliggende liggende factoren en stressademhaling.
- Zware metalen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld kwik, lood en cadmium.
- Chemische belasting. Plasticvormen, PFOS-sen en Phthalaten zijn slechts enkele voorbeelden. Zij kunnen sterk hormoon verstorend werken.
- Chronisch medicatiegebruik. Zeker anti-depressiva, slaapmedicatie en zelfs pijnstillers hebben een nefaste invloed op het endorfinesysteem.
Overbelaste en falende organen. Een typisch voorbeeld is een overbelaste en verstopte lever (soms letterlijk) of longen waar de zuurstofopname niet meer goed gebeurt.
(Instinker: wist je dat mondmaskers de zuurstofopname belemmeren en dat hierdoor luchtweginfecties beter 'voet aan wal' krijgen? Viruspartikels zo klein dat ze door een celwand gaan, worden evenmin door een gaasje tegengehouden. Oeps ;)

Probleem 3...


Tenslotte zijn de juiste producten én de juiste volgorde belangrijk. Wat pak je eerst aan? Wat is het allereerste aandachtspunt ? Het is vaak niet wat je denkt dat nodig is. (Wie mijn gratis e-book heeft gedownload is inmiddels op de hoogte...)
En wat is bij jou nodig, op dit moment? Immers, jij hebt een unieke levensgeschiedenis en ieders lichaam is anders. ( Nu snap je gelijk waarom ik een hekel heb aan snel online advies wat al te vaak naar quick-fixen ruikt.) Wat is jouw meerkoppige draak?

Durven kiezen voor wat jij nodig hebt kan in dit geval iets anders zijn dan wat jij denkt nodig te hebben of tot nog toe geloofde wat je nodig had. Durf jij het aan?

Stef Renodeyn