bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

Junkfood en junk science

Het moet niet gezegd dat wat we in onze mond stoppen een grote impact op de gezondheid heeft. Maar de allerslechtste eetgewoonte? Koekjes en chips. Noem het "troostvoeding". Dat bleek nog maar eens uit een recent onderzoek dat besprak hoe het regelmatig eten van koolhydraatrijk bewerkt 'voedsel' als koekjes, chips, etc de kans op overlijden en kanker flink doet toenemen. (REF)

Weinig verwonderlijk, ons lichaam is géén op zich zelf staande machine waar je gewoon 'iets' in giet en dan loopt het wel los. Neen, dat lichaam is een onwaarschijnlijk mechanisme, ontwikkeld en afgestemd en verfijnd over de loop van miljoenen jaren.

Hoe onze genen werken hangt sterk af van signalen die van 'buitenaf' hun weg in het lichaam vinden - en dit helemaal tot in de celkern! - waarna allerlei processen, stofjes, stimulerende of net afremmende enzymen, pro-ontsteking of anti-ontstekingprocessen, energie (of net niet), etc, in gang worden gezet. En dit nog eens uniek en anders voor elk orgaan, of deel van een orgaan. Eén van die signalen zijn de stoffen die via gegeten en verteerde eetwaren in ons lichaam worden opgenomen!

Het lichaam werkt dan ook nog eens anders bij elk uniek mens. Snap je nu waarom ik soms even moet zoeken naar wat écht bij jou past of nodig is, en we als een detective te werk moeten gaan om je "stoorzenders" en belaste organen in kaart te brengen? ;)

Gezondheid onder vuur...


Als we onze genetische evolutie met een klok van 24 uur zouden vergelijken waarin we samen met de "omgeving" (en daar rekenen we voeding dus ook bij) evolueren, dan is het pas in de laatste seconde van onze evolutie dat we ons lichaam zijn gaan overspoelen met het zo radicaal andere moderne voedingspatroon! Hierdoor wordt het dan ook compleet in de war gestuurd.

Supermarktketens en de voedingsindustrie verleiden graag met wat zij gezond (en ook nog eens goedkoop) noemen. Wie wat dieper kijkt, weet dat kant en klare lasagne, met suiker verrijkte yoghurt, soep in een brik en witmeelproducten verre van het lichaam voorzien met wat het nodig heeft.

Het geeft je hooguit een (verslavende) "ervaring" die je alleen laat terug grijpen naar wat je gegeten hebt precies omdat deze voedingswaren daarvoor bedoeld zijn. Een 'close to perfection'-verdienmodel.

Een ander schokkend onderzoek kwam tot het besluit dat zo maar eventjes 67% van het voedingspatroon in de USA bestaat uit wat we junkfood noemen. (REF). Maar denk niet dat de USA de ver van onze bed show is. In België lopen w niet veel achter als het op diabetes aankomt bijvoorbeeld, één van de rechtstreekse gevolgen van het moderne voedingspatroon.

In België is 1 op 12 mensen diabeet. Velen zijn ook nog eens niet gediagnoseerd, dus het aantal ligt vermoedelijk veel hoger. België behoort tot de meest ongezonde landen van Europa.

Ik vergelijk diabetes vaak met 'de kanarie in de koolmijn': de symptomen tonen wat een modern leef- en eetpatroon met een mens kan doen.
Bij veel mensen sluimeren de symptomen van overgewicht, verstoorde cholesterol, hart en vaatziekten, slaapproblemen, vermoeidheidsklachten, ontstekingen, spierpijnen en spijsverteringsproblemen op de achtergrond. Via voeding en leefstijl is het echter één van de best te behandelen aandoeningen die er zijn. (Lap, nog een taboe dat er aan is voor de moeite..)

Dat wil dus wat zeggen, met name dat er BIJNA ALTIJD andere wegen te bewandelen zijn, die, ofwel:
- je op een radicaal andere manier jezelf kan helpen waar dat vroeger niet kon of niet gebeurde (of je wou het niet om welke reden ook.)
- je jezelf aanvullend kan ondersteunen bij een medisch proces waardoor je er beter doorkomt en/of sneller hersteld.

Het toont dus dat duurzame verandering én groei (!) mogelijk zijn. Want daar gaat het ook over; groei en progressie. That's life! Status quo is géén groei of evolutie en leidt dus steeds tot achteruitgang.

Now is the time....


Waar neem jij jezelf naartoe? Dieper het status quo in van een belabberde gezondheid en klachten die je verder en verder ondermijnen of jezelf oprapen en op een ander spoor zetten?

Eerlijk? Het gaat mij steeds minder en minder om welke keuze mensen maken. Beide keuzes voeden namelijk het vuur van mijn praktijk en waar ik voor wil staan. Even hard zijn we elkaars brandstof en elkaars spiegel!

Kom dus langs écht alleen als jij dat nodig vindt. (Want ik kan je niet veranderen en pfff, overtuigen is te vermoeiend en dan komt het niet vanuit jezelf.)
En de roep voelt om aan de slag te gaan. (En al je excuses er gewoon bij neemt en het toch doet)
En de klik voelt met mijn aanpak, mijn persoonlijkheid of waar ik voor sta. (En ja, ik ben ook maar een mens.)
Als het resoneert met wat ik vertel of schrijf. (Al zeggen woorden nooit alles..)
En als je bereidt bent mee te gaan in de 'spelregels van de praktijk, (Want dat hoort er ook bij ;) )

Ik hoor het graag..

Stef Renodeyn