bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

over histamine

In de praktijk geef ik je vaak educatie over verschillende stofjes in het lichaam en wat er gebeurt als deze verstoord geraken. Histamine is zo'n stofje dat voor nogal wat klachten kan zorgen als het té hard zijn best doet.

Histamine is eigenlijk een belangrijke neurotransmitter omwille van zijn uitgebreid regulerend vermogen binnen verschillende belangrijke processen in het lichaam. (Wiki)

Je hebt histamine door het lichaam aangemaakt en histamine dat je via voeding binnenkrijgt. Histamine helpt het immuunsysteem beter op te treden en versterkt vaak een afweerreactie. Een typische histamine-reactie zijn voorjaarsallergieën. Ook stofallergie en huismijtallergie (of de symptomen) worden door een (te) sterke histamine-reactie uitgelokt. Maar ook gewoon rode huid na koude of een heet bad, of een loopneus buiten in de kou, is histamine in actie.

Typische histamine-reactie symptomen zijn: loopneus, roodheid van de huid, jeuk en huidirritatie, netelroos, niezen, tranende ogen, warmte stuwingen, benauwdheid, kortademig zijn, astmatische klachten, prikkelbare darm & winderigheid.

Maar ook hartritmestoornissen, hartkloppingen en versnelde hartslag kunnen door histamine veroorzaakt worden.

Histamine zorgt voor verwijding van de bloedvaten en maakt deze meer doorlaatbaar. In de hartstreek zorgt het echter net voor een samentrekken van het weefsel.

Ook aanslepende vermoeidheid en slecht slapen kunnen door een te hard werkend histamine-mechanisme veroorzaakt worden.

Extreme symptomen kunnen plotse bloeddrukval zijn en/of anafylactische shock na het binnenkrijgen van iets wat deze reactie uitlokt. (Een gekend voorbeeld is bedorven zeevruchten of bij een wespensteek.)

Instinker 1/ histamine-aanmaak heeft een reden. De zogenaamde histamine-remmende medicatie remt de histamine op receptor niveau. Het resultaat is dat het lichaam nog méér histamine gaat aanmaken er van uitgaande dat de signaal overdracht onvoldoende was. Resultaat is méér klachten als je stopt en de onderliggende stressors en oorzaken zijn niet aangepakt!

Sommige anti-histaminemedicaties blokkeren ook stofjes zoals choline in het brein wat betrokken is bij leren en het geheugen. Vooral langdurig gebruik kan mogelijks bijdragen aan onverwachte maar vervelende klachten die finaal voor nog meer complicaties kunnen zorgen.

Instinker 2 / de zogenaamde SSRI's (anti-depressiva) remmen histamine. Vermoedelijk daardoor voelen sommige mensen zich beter en lijkt dit bij hen 'aan te slaan'. Serotonine en histamine zijn nauw bij elkaar betrokken. Histamine kan zorgen voor een verstoring van belangrijke neurotransmitters die nodig zijn voor ons welbevinden zoals dopamine, serotonine en endorfine.

Waardoor slaat histamine dan op hol?

Goede vraag, niet!? Hier komen we uit bij onze beruchte 'stoorzenders' die we aanpakken in de praktijk.

Wat dat is een belangrijke vraag: wil je werken aan 'root cause solutions' of een leven lang pleisters blijven kleven, in de hoop dat het wel eens overgaat?

Een aantal belangrijke immuun-verstoorders die histamine op hol kunnen doen slaan:

- Te veel oestrogeen in het lichaam. Dit is een ernstig en onderschat probleem. Gebruik van anticonceptiepil maar ook chemische toxines, dieet en bijvoorbeeld een overbelaste lever en verstoorde darmflora zorgen voor te hoge oestrogeen-spiegels.
- Slecht werkende lever en galblaas. Hierdoor kunnen opgebouwde toxines niet of te traag uit het lichaam afgevoerd worden.
- Water tekort, uitdroging op celniveau, beschadigde cellen. Om dezelfde reden is water een uitstekende histamine-remmer.
- Parasitaire infecties, schimmelinfectie. Deze kunnen zorgen voor een disbalans waardoor een overijverig immuunsysteem bij wijze van spreken ‘op alles schiet’ wat het lichaam binnendringt, inclusief onschuldige passanten als stuifmeel of een enkel pindanoot.
- Stress! (Lichaamseigen anti-stress stofjes remmen histamine maar deze raken uitgeput bij chronische stress!)
- Overmaat aan suiker, kant en klare voeding maar ook alcohol dat de darmflora verstoort met gisting tot gevolg en remming van enzymen die histamine afbreken. Een beschadigde en hierdoor ‘lekkende darm’ laat het immuunsysteem overreageren in een poging te herstellen en te beschermen.
- Zware metalen en toxines die op celniveau voor schade zorgen en organen in een stress-toestand houden.
- Vit D tekort. (Vit D reguleert verschillende takken van het immuunsysteem en remt de beruchte 'cytokine-storm'°)

Er bestaan veel natuurlijke histamine-remmers. Curcuma, quercetine, Vit C, zwarte komijn tot en met waterkers zijn er enkele.

Maar het belangrijkste is op zoek te gaan naar de stoorzenders die je lichaam ontwrichten. Er is altijd een reden waarom het zo uitgekiende en uitgebalanceerde immuunsysteem op hol slaat bij iets onschuldig als bijvoorbeeld graspollen of stof.

Stef Renodeyn