bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

Ben jij aantrekkelijk?

Je hoort soms (en zeker tijdens de zomermaanden) dat de ene mens muggen lijkt aan te trekken terwijl iemand anders er nauwelijks last van lijkt te hebben. Is hier iets van aan en heeft dit potentieel te maken met onze biochemie? En bestaat zoiets als “zoeter bloed” dat je aantrekkelijker maakt voor muggen?

Eén van de onderzochte pistes waarom muggen bepaalde mensen ‘lekkerder’ vinden is de aanwezigheid van bepaalde stofjes die worden uitgescheiden via de huid.  Eén groep van zo’n stofjes zijn de carboxyleenzuren.  Het is een ingewikkelde naam voor een bepaald soort vetten. Die komen vrij bij de vertering en afbraak van onder meer vlees, vetten en melkproducten als kaas, al maakt het lichaam ze ook zelf aan.(ref)  

Zij zouden volgens onderzoek muggen tot mensen aantrekken, mogelijks door hun zuurtegraad die dan met bepaalde geuren samengaat. (Het “zuur” ruikende zweet onder je oksels bijvoorbeeld komt omdat bacteriën en pathogenen daar beter gedijen).  

Een overmaat aan deze vetvormen genaamd carboxyleenzuren kan ontstaan door onder meer een slecht werkende lever. (ref)  Het is dus niet zo dat vlees eten “verzurend’ werkt, al wordt dat vaak beweerd.

Een ander stofje dat maakt of muggen je lekker vinden of niet, zou de aanwezigheid van lactaatzuur op de huid zijn. (ref) Lactaatzuur ken je misschien van ‘verzuurde en stijve spieren’ als je te hard sport. Het is echter ook een bron van chronische klachten, los van het feit of je gesport hebt of niet. Het ontstaat door zuurstoftekort maar ook door slecht werkende energie-aanmaak.

Zijn je energie-centrales in je cellen niet in staat om wat je gegeten hebt te verwerken tot energie, dan komt er onder andere lactaat vrij.  Je kan dus ook chronische klachten krijgen (bv chronische vermoeidheid) door een teveel aan lactaat als je energie-aanmaak in het lichaam verstoort is. Ik schreef er eerder over in deze blog en ook deze  video zegt er iets over. Dit kan zich manifesteren als onder meer lactaat in of op de huid. (ref) Hierdoor zou je potentieel meer muggen aantrekken dan andere mensen.  Volgens onderzoek zou het vooral de combinatie van een aantal stofjes zijn die je aantrekkelijker maken voor muggen. (ref). We kunnen dus opperen dat een verstoorde energie-aanmaak er aan bijdraagt of muggen je lekkerder vinden of niet.

Onder meer vitamine B1 speelt een cruciale rol in de energie-aanmaak. (“Thiamine” is de sjieke naam.) Vitamine B1 speelt een rol in energie-aanmaak, het zenuwstelsel, hersenwerking en een gezond hart. Je vindt het onder meer in vlees als varkensvlees maar ook in erwten, linzen en bruine of witte rijst. Een tekort kan ernstige neurologische schade geven.

Uit onderzoek blijkt dat een goede Vitamine B1 statuus bijdraagt aan minder lactaatverzuring en dus aan betere energie-aanmaak.  (ref)  Ook toxische metalen (kwik, lood, arsenicum, cadmium,..) verstoren de energie-aanmaak. (ref).

Ook andere bronnen in je lichaam kunnen zorgen voor excessief lactaat, verstoorde vetafbraak, alcoholvormen, etc wat de aantrekkingskracht voor muggen vergroot. Denk hierbij aan infecties als parasieten, Lyme en schimmels. Zij scheiden bijvoorbeeld zélf ook lactaat en alcoholvormen uit die jou zieker én zwakker maken, maar blijkbaar ook andere parasitaire levensvormen als muggen aantrekken. (Wat een mug is tenslotte een parasiet.)

Ook het giftige ammoniak wat vrijkomt bij lever en nierschade en wat soms door ziekteverwekkers in je lichaam wordt aangemaakt, zou iemand aantrekkelijker maken voor muggen. (ref)

Maar wat dan met “zoet bloed” dat muggen zou aantrekken? Dat wordt al eens gezegd.  Een mogelijke verklaring kan de link zijn tussen een verstoorde bloedsuikerspiegel en de verstoorde werking van insuline. Deze gaan steeds hand in hand. Insuline zorgt onder meer voor een stabiele bloedsuikerspiegel.  Werkt dit niet meer goed, dan kan er sprake zijn van een te hoge bloedsuikerspiegel. De opbouw van lactaat in het lichaam kan mede veroorzaakt worden door een verstoorde bloedsuikerspiegel, omdat je cellen ook bij bloedssuikerproblemen niet meer adequaat energie kunnen aanmaken. (Eén van de redenen waarom diabeten vaak heel moe zijn.). (ref)

Wist je dat vitamine B1 uitgeput raakt in het lichaam door... suiker en te veel koolhydraten, wat leidt tot bloedsuikerspiegelproblemen, verhoogde bloedsuiker en mogelijk diabetis? (ref) . We bespraken reeds dat een tekort aan vit B1 je energie-aanmaak verstoort, wat altijd tot meer lactaatzuur leidt.  Een vicieuze cirkel...

In die zin kan wat in de volksmond wordt beschreven als “zoet bloed’ dat muggen aantrekt inderdaad een kern van waarheid bevatten. Volgens mij gaat het echter eerder om bijproducten als lactaat, verstoorde vetafbraak, ammoniak,etc  ten gevolge van eet- en levensstijl, toxische blootstellingen en infecties, dan om “zoet bloed’.

 

Stef Renodeyn