Vasten is simpelweg het tegenovergestelde van ‘eten’. Als je een uur niet eet, dan vast je een uur. Deze tijd leren rekken heeft grote voordelen voor het welbevinden. Er worden verschillende mechanismen in gang gezet om het lichaam tot op celniveau te optimaliseren.
De processen die plaatsvinden bij vasten zitten sinds de prehistorie in ons ingebakken om ons optimaal te laten functioneren tijdens perioden van voedseltekorten.
Om de positieve effecten te verkrijgen is een vastenperiode van 14 tot 72 uur nodig. Maak je geen zorgen echter, in de praktijk trainen we deze ‘spier’ volgens een stappenplan. Bereid zijn om langer te vasten (16+ uur) is evenwel geen voorwaarde in de praktijk.
Vasten is ruim onderzocht en er is inmiddels brede wetenschappelijke bewijskracht. Kijk hiervoor op de pagina over ketose. Vasten en ketose versterken elkaar.
Het prestigieuze medisch vakblad The New England Journal of Medicine publiceerde eind 2019 een artikel over de positieve effecten van vasten op gezondheid, ouderdom en ziekte. Vasten kan worden ingezet bij onder meer obesitas en diabetes, cardiovasculaire aandoeningen, kanker, neuro-degeneratieve aandoeningen, MS, astma, artritis, herstel van post-operationele wonden. (ref)
Langdurig vasten is ook uitermate veilig. Dat blijkt uit onderzoek met 1422 deelnemers in een klinische setting. (ref) De enige “bijwerkingen” waren: gewichtsverlies rond de buik (100%), lagere bloeddruk (100%), verbetering van fysiek en emotioneel welzijn (93 %), afwezigheid van honger (93 %) en verbetering van aandoeningen waar de deelnemers last van hadden bij aanvang (48%). Verder was er sprake van verbeterde (bloed)waarden voor ontsteking, cholesterol en BDNF.
Belangrijk om te weten:
Vasten is niet ‘minder eten’. Het is een tijdlang niet eten om vervolgens terug voldoende te eten. Het is belangrijk om te benadrukken dat vasten niet ‘uithongeren’ of langdurige calorie-restrictie is.
Begeleiding in de praktijk bij langdurig vasten (16+ uur) is niet mogelijk als je een eetstoornis of psychiatrische diagnose hebt, diabetespatiënt bent of medicatie neemt die invloed heeft op je bloedsuikerspiegel en/of insuline. Dit is alleen mogelijk in samenwerking met je huisarts of psychiater.