Tijdens wandelcoaching trekken we de natuur in om stil te staan en verbinding te maken met onze omgeving en met onszelf. We openen onze zintuigen, kijken naar wat zich vlak onder onze neus bevindt en hoe ons dat de weg kan wijzen.
Wist je dat er gemiddeld zo'n 150 'wachtende taken' in ons achterhoofd spelen? Denken hoort natuurlijk bij de mens. Het maakt ons uniek als soort. Ons brein houdt echter ook van focus en het richten van aandacht en energie op één bepaalde activiteit of gedachte.
In de natuur vertoeven zorgt dat het lichaam tot rust gebracht wordt. De kleur groen bezit de eigenschap het brein te kalmeren. Het is ook de kleur waar we het meeste nuances in kunnen onderscheiden, wat evolutionair te verklaren is daar groen tienduizenden jaren lang onze omgeving ‘kleurde’.
Onderzoekers konden in 2012 aantonen dat een groep mensen die vijf dagen in de natuur vertoefden veel sterker scoorden in probleemoplossend denken. Interessant om te zien is dat de afwezigheid van sociale media (= fragmenteert het brein ) en het op elkaar aangewezen zijn hier een meebepalende factor was ( onderzoek )
Voor wandelcoaching hoef je niet in topconditie te zijn. Naast mindful aandachtig zijn bestaat het uit oefeningen waarin we associaties maken rond gevoelens of denkpatronen die vaak op onderbewust niveau spelen. De natuur dient als reflectiekader. Hoe kijken we naar onszelf en anderen? Wat is ons zelfbeeld? Wat willen we écht?
We doen dit al wandelend over een korte afstand, op een plek die we uitkiezen of we wandelen een stukje om dieper het bos in te trekken.
Dit gebeurt in de vorm van één op één momenten of als groepsmomenten.