bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

glyfosaat, niet zo onschuldig...

Glyfosaat is een bestanddeel van onkruidverdelger Round Up.
Sinds het eerste gebruik in 1976 is het gebruik spectaculair gestegen. Nu is het de meest gebruikte pesticide ter wereld.


Niet zo onschuldig...

Ondanks beweringen van ontwikkelaar Monsanto dat glyfosaat ongevaarlijk is voor het menselijk lichaam zijn er steeds meer aanwijzingen dat het een grote impact heeft op de gezondheid.

Onder meer de Amerikaanse onderzoekster Stephanie Seneff ontkracht de beweringen  over de onschuld van dit product.

De ruime aanwezigheid van glyfosaat in ons leefmilieu en voeding, én de moeilijke afbreekbaarheid maakt dat we kunnen spreken van chronische belasting.

Vaak wordt beweerd dat na blootstelling het meeste heel snel wordt uitgescheiden. Het probleem is echter dat zowel mens als dier tegenwoordig te maken heeft met een chronische langdurige blootstelling. Deze langdurige ‘laaggradige’ blootstelling zou finaal veel toxischer kunnen zijn. (ref) Ook het potentiele gevaar van combinaties met andere ingrediënten in pesticiden die voor meer doeltreffendheid moeten zorgen, wordt over het over hoofd gezien. (ref)


Impact van Glyfosaat…

Glyfosaat is gepatenteerd als een metaal-chelator en heeft een anti-microbiële werking. 
Wat wil dit zeggen?
Metaal-chelators kunnen metalen onttrekken aan de omgeving waarin ze zich bevinden.

Ok Stef, so what…?

Wel, veel enzymen in ons lichaam hebben een metaal als mangaan, ijzer of magnesium als noodzakelijk onderdeel. Enzymen zijn belangrijke stofjes die helpen andere stoffen om te zetten of aan te maken in het lichaam en processen te laten verlopen zoals recyclage of juist afvoeren. 
Onttrek je het metaal aan een enzym, dan wordt het onbruikbaar.


Het antimicrobieel effect van glyfosaat werkt dan weer door middel van verstoring van het metabolisme bij planten en bacteriën, waardoor ze afsterven. (De zogenaamde “shikiminezuur-route”.) Monsanto beweert dat glyfosaat hierdoor onschadelijk is voor menselijke cellen, aangezien wij op een andere manier functioneren dan planten en bacteriën. Dat klopt, maar helaas is dat slechts een halve waarheid.

Als je weet dat we bestaan uit evenveel bacteriën dan menselijke cellen, dan begrijp je het probleem.

Zo worden belangrijke voorlopers van feelgood-neurotransmitters zoals serotonine door darmflora ( = bacteriën).

Bovendien blijkt steeds meer dat we functioneren als een ecosysteem waarbinnen cellen, bacteriën en zelfs virussen in voortdurende communicatie met elkaar staan. Hoe valt de impact dan te overzien?

Dr Stephanie Seneff legt in deze korte video zonder poeha de de impact van het toxische glyfosaat op het lichaam uit. en dat is niet min.Ze licht ook de belangrijkste 'bronnen' van glyfosaat toe in ons voedsel en een deel oplossingen.( 6 min, Engels gesproken.)

Uit onderzoek blijkt onder meer dat ook de darmwand wordt aangetast bij chronische blootstelling. (ref)

Instinker: glyfosaat doodt onder andere de lichaamseigen lactobacillus-bacterie in de darm door ze mangaan te onttrekken, wat ze gebruiken om te detoxen. Jawel, darmflora helpt ons om ongewenste troep op te ruimen en te verwijderen uit het lichaam! In die zin kan blootstelling aan glyfosaat (op zich al een toxische stof) bijdragen aan nog meer toxische last in het lichaam.

Andere pathogenen kunnen hierdoor de overhand krijgen. Zo heeft de levensgevaarlijke ziekenhuisbacterie (pseudomonas aeruginosa) de unieke eigenschap dat het glyfosaat wél kan verwerken en afbreken.  De rest van het microbioom kan dit niet en dus kan een sterk onevenwicht ontstaan in aanwezigheid van glyfosaat. ( onderzoek ) 

Glyfosaat wordt gelinkt aan verstoring van de lever door verstoring van de belangrijke p450 enzym functies die in de lever actief zijn. Zoals reeds besproken is het ook betrokken bij verstoring van de darmflora
P450 enzymen zijn onder andere betrokken bij cruciale detox-functies van de lever en aanmaak van vitamine D ( onderzoek )  

Glyfosaat draagt ook bij aan coeliakie en glutenintolerantie. Zo bindt het zich aan gluten waardoor de structuur veranderd wordt, en nog moeilijker 'leesbaar' is voor het lichaam. Hierdoor kan een sterke immuunreactie uitgelokt worden. ( onderzoek )

Glyfosaat draagt bij aan verstoring van de energie-aanmaak in je lichaam; hiervoor zorgen de mitochondriën in je cellen. (ref) Alle ziekte en klachten begint bij de verstoorde werking van de mitochondriën!

Glyfosaat lijkt qua structuur ook sterk op het lichaamseigen glycine. Glycine heeft veel functies, van onderdeel van gewrichten tot rustgevende neurotransmitter in het brein, en het zit ingebouwd in celwanden.  ( onderzoek )Door deze gelijkenis 'hijackt' en verstoort glyfosaat de glycine functies. 

Verder wordt glyfosaat gelinkt aan verschillende kankers ( onderzoek ) en er zou ook een verband zijn met auto-immuunziekten en neurologische aandoeningen zoals MS en autisme. ( onderzoek )

Onder meer het gebruik van de juiste 'binders' op het juiste moment is belangrijk om belasting met bijvoorbeeld glyfosaat aan te pakken en te kunnen detoxen. Deze binders moeten op celniveau kunnen werken om daar de gewenste 'ongewenste gast' vangen, deze kunnen vasthouden en veilig afvoeren.

Het probleem bij vaak gebruikte 'detox-producten' (denk aan spirulina, cholorofyl, geactiveerde houtskool, kleivormen, etc) is dat het "energiepotentieel" om iets te vangen en vast te houden vaak te laag is, én dat het enkel in de darm werkt of hooguit in de bloedbaan. Hierdoor worden toxines onderweg naar ‘de uitgang’ (aka het toilet) terug losgelaten door de zwakke bindingscapaciteit van veel producten.

Alle ziekte en klachten begint echter op celniveau zoals we
vorige week nog bespraken. Dus je moet over producten en technologie beschikken die diep tot op celniveau werkzaam zijn én krachtig genoeg binden om het de toxines vast te houden.

Groei mindset vs het (ogenschijnlijk) onoplosbare..

Hoe moet het verder, nu blijkt dat onze wereld vergeven is van stoffen en belastingen die ons welbevinden langs alle kanten ondergraven en nooit helemaal te vermijden en te verwijderen zijn?

In dit filmpje uit de beginjaren van mijn praktijk leg ik een mindset uit die zich eerder focust op het proces, het ontdekken en verbeteren in plaats te focussen op 'het is te groot en dus onmogelijk op te lossen'. De hoek van waaruit we werken aan onze gezondheid, is cruciaal in deze tijden. Wat hebben 'mindful zwemmen' en de manier waarop je kijkt naar je welbevinden met elkaar gemeen? Bij veel klanten die beginnen duiken een hoop stoorzenders en belastingen op die moeten aangepakt worden. De “klik” in mindset die we hier dan proberen maken is: hoe meer we vinden dat ‘uit de haak’ is, hoe meer er kan verbeterd worden en des te meer winstpotentieel je dus hebt!

Het is deze ‘duurzame mindset’ die ik aan mijn klanten probeer mee te geven. Het begint zoals altijd bij bewust worden en (zelf-)educatie. Dan volgt een keuze dat je iets niet meer wil, en dat je het anders wil, én de goesting, de bereidheid en de gebetenheid om er aan te werken.

Nog voor je hier of op een andere plaats voor praktijkbezoeken kiest, is eerlijkheid tegenover jezelf echter het belangrijkste. Ben je bereid tijdelijk ongemakken er bij te nemen omdat je bv oude gewoonten moet loslaten, én de investeringen te doen in jezelf? Hoe belangrijk is beter worden voor jou? (Eerlijk?!). Is deze weg iets voor jou? En is mijn praktijkaanpak iets voor jou? (Om dit uit te vissen is het gratis gesprek ideaal!)

Eens de keuze gemaakt, gaat het om een gezond en broodnodig “neen” zegen, en van daaruit ook meer en meer “ja” zeggen tegen wat wél goed voor je is, én daarvoor kiezen. Dit gaat ontegensprekelijk gepaard met veranderingen in je levensstijl, voedingsgewoonten en soms zelfs de mensen met wie je omgaat in vraag stellen. Maar wil je dan verder blijven leven (en ‘geleefd’ worden) zoals het nu is?

Van daaruit blijven we aan oplossingen werken én het vinden van oplossingen. En die zijn er! Dat is ook het mooie, dat er in deze tijden waar onder meer toxische blootstelling onoverkomelijk en alom vernietigd lijkt te zijn, er ook mensen op staan die werken aan oplossingen en met inzetbare tools komen om lichaam en geest te ondersteunen. (ref) (ref2)

Ik sta je graag te woord in de praktijk bij interesse. Welkom!

Stef Renodeyn