bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

Een doorbraak ?

De symptomen van ziekte en klachten die ik zie in de praktijk kunnen even divers als uniek zijn.  Even vaak leer ik over nieuwe mechanismen van deze klachten om mijn klanten te helpen op hun weg naar een beter welbevinden.

 

Eén zo'n vergeten mechanisme is dat van 'lekkende vaatwand'-syndroom. (ref). Over een onopgemerkte “doorbraak” gesproken.

Euh... wat  Stef? 

Jawel, lekkende vaatwand.  Vaak horen we (terecht) over lekkende/beschadigde darm als bron van klachten maar lekkende vaatwand-syndroom is op zijn minst even erg.

Wat dit  wil zeggen is dat vaatwanden niet meer helemaal 'waterdicht' zijn (bijna als de binnenband van een fietswiel) en dus op microscopisch niveau materiaal dat eigenlijk in de bloedstroom moet blijven, nu lekken in omringend weefsel en lichaamsholten.  Dit kan gaan over bloedplasma maar ook over eiwitten die eigenlijk in de bloedbaan moeten blijven maar in het omringend weefsel terecht komen. Dit kan voor veel problemen zorgen, zeker als dit chronisch gebeurd.

Onder meer je immuunsysteem kan gaan overreageren op deze 'ongevraagde gasten', wat kan leiden tot ontstekingen en allergische reacties.  Langdurige ontsteking op zichzelf draagt ook weer bij aan lekkende vaatwand-syndroom, wat het probleem verergt.

Dit zijn klachten geassocieerd met beschadigde en dus lekkende vaatwanden:

  • je houdt water vast (bijvoorbeeld gezwollen benen of ‘dikke vingers, al dan niet in combinatie met ontsteking),

  • duizeligheid en te lage bloeddruk,

  • hoofdpijnen,

  • buikpijnen/krampen, darmontsteking,

  • (fybro-)myalgie,

  • verhoogde dorst,

  • moeilijk kunnen vermageren of plots bijkomen in gewicht,

  • vatbaar zijn voor luchtweginfecties en astmatische klachten,

  • auto -immuunziekten en ontstekingen / pijnlijke gewrichten / reuma,

  • je ziet er 'opgeblazen' uit of 'puffy' in het gezicht,

  • je hebt last van chronische candida-infectie,

  • psoriasis,

  • hartklachten,.. 

Een heel klachtenpalet dus!

De ernst en de aard van de klachten hangt af van de duur en waar in je lichaam je vaatwanden beschadigd zijn.  Zo blijkt er een verband te zijn tussen hoe je brein er aan toe is en lekkende vaatwanden in je brein. (ref).

Lekkende vaatwand-syndroom kan ook voorkomen in je lever, darmen (dit is iets anders dan  leaky gut maar kan er mee samen gaan - omdat je darmwand ook van bloed moet voorzien worden via kleine haarvaatjes) en het lymfensysteem. Maar eigenlijk kan dit op elke plaats in je lichaam voorkomen.

Onder meer de vaak genegeerde en vergeten Wilde Paardenkastanje ( Aesculus hippocastanum L) bevat een aantal zeer heilzame stofjes die vaatwand-herstel ondersteunen en onder meer ontsteking remmen. Eén zo’n stofje is Escine. Het wordt zelfs onderzocht als basis om medicijnen van te maken. (ref). Bij gebruik van tincturen en aftreksels wel steeds overleggen met een arts als je medicatie neemt als bloedverdunners en ontstekingsremmers. Ook andere interacties zijn mogelijk.

Wist je dat de lengte van bloedvaten in je lichaam op 96.000 kilometer wordt geschat (!!) en dat 97 % hiervan bestaat superkleine haarvaatjes zijn die extra vatbaar hiervoor zijn? (ref)

Tijd om hier dus extra aandacht voor te hebben. 

Enkele 'triggers' van lekkende vaatwanden kunnen zijn:

Histamine-reacties. Histamine komt in hoge mate vrij bij een allergische reactie maar doet ook vaatwanden uitzetten en verzwakken. In de praktijk zie ik vaak een verband tussen infecties als parasieten en schimmels, stress en verstoorde een histamine-werking. Allergieën en voorjaarsallergieën is een typische histamine-reactie.

Virale infecties als griep kunnen  gelinkt zijn aan verstoring van de vaatwanden, bijvoorbeeld in de longen. (ref)  Ondertussen weten we dat ook het spike-eiwit aangemaakt door de mRNA vaccines voor problemen als vaatwand-inflammatie en cardio vasculair risico kan zorgen.  Ook klachten die gerelateerd zijn aan wat ‘post-viraal’ syndroom wordt noemt, zijn gelinkt aan vaatwand-disfunctie. Post-viraal syndroom beperkt zich niet tot covid 19 alleen (‘long covid’), maar is een fenomeen dat al langer bestond (ref)

Mensen met overgewicht,  bloedsuikerproblemen en (pré-)diabetes hebben grotere kans op lekkende vaatwand-syndroom. (ref)

Zuurstoftekort. Over zuurstoftekort spreken we hier wel vaker. Eén van de oorzaken kan de aanwezigheid zijn van toxische stoffen als ammoniak, veroorzaakt door een slecht werkende lever en nieren, of infecties als parasieten en Borrelia bacterie die Lyme veroorzaakt.  Ook bloedarmoede draagt bij aan zuurstoftekort net als chronische hyperventilatie. Er is zelfs een link tussen fybromyalgie en chronisch hyperventileren, al is het mij niet duidelijk welke ‘de kip’ en welke ‘het ei’ is. (ref) Zit het lekkende vaatwand-syndroom hier mede voor iets tussen?

Chemicalieën en zware metalen. Het is geweten dat deze zenuwschade en verstoring van energie-aanmaak kunnen veroorzaken, wat altijd leidt tot wat dan ‘oxidatieve’ stress wordt genoemd. Bekijk oxidatieve stress als vervuilende stofjes die het lichaam niet goed kan opruimen omdat er te weinig schoorsteenvegers en vuilnismannen zijn om deze op te ruimen. (ref) Voorbeelden hiervan zijn anti-oxidanten. De beste anti-oxidanten worden door het lichaam zélf aangemaakt, zoals gluthation.  Onder meer glyfosaat kan tot veel klachten leiden, waaronder verstoorde werking van de vaatwanden. (ref). Ook lood kan bijdragen aan het lekkende vaatwand-syndroom. (ref)

Sommige medische behandelingen als behandeling van leukemie, beendermergtransplantatie en vruchtbaarheidsbehandelingen die de eierstokken (over-)stimuleren kunnen lekkende vaatwand-syndroom uitlokken. (ref)

Parasieten en andere ‘pathogene’ infecties als candida en schimmel. Deze kunnen zeker bijdragen aan verstoring van de vaatwanden, onder meer door de manier waarop ze aan je immuunsysteem proberen te ontsnappen. Soms ‘kruipen’ ze daarvoor in je vaatwanden of ontstaat er een kat en muisspel met je immuunsysteem. (ref).


Zoals steeds zien we een breed palet van oorzaken, noem het ‘een meerkoppige draak’.

Bij veel mensen met ernstige klachten als chronische vermoeidheid, fybromyalgie, slaapstoornissen, geheugen en denkproblemen en spijsverteringsklachten als krampen, constipatie of juist diarree (of de twee afgewisseld) en ontstekingspijnen en pijnlijke gewrichten is er vaak (niet altijd) een combinatie aan de hand van verschillende stoorzenders.

Deze hebben zich dikwijls in de loop der jaren opgestapeld en waarbij soms niet meer duidelijk is wie wat nog veroorzaakt, en of er nu klachten en symptomen behandeld worden, of écht de oorzaak wordt aangepakt.

Voor alle duidelijkheid: lekkende vaatwand-syndroom is een manifestatie van klachten, via een bepaald mechanisme ( = lekkende vaatwanden met alle problemen die daar bij komen).

Hoewel het belangrijk is deze klachten én het mechanisme zo goed mogelijk te verhelpen, mogen we niet vergeten te werken aan de OORZAKEN , aka ‘de meerkoppige draak’ om het lichaam de kans te geven te herstellen . Dit zijn steeds ‘onvrijwillige blootstellingen en ongelukkige keuzes’: infecties als parasieten, schimmels en Lyme, zware metalen en toxische stoffen en een voedingspatroon en leefstijl (slaaptekort, disconnectie, chronische stress,..) die ons ondermijnen.

 

 

Stef Renodeyn