bandicam 2018-12-02 13-21-46-002.jpg

YourSelf Refined

Blog, artikels en lezingen

Ben jij een Lichtwezen?

Ben ik een Lichtwezen? Voorlopig ben ik nog niet full blown new age gegaan, maar ook onderzoek toont aan dat zonlicht als energiebron ook voor de mens wel eens belangrijker zou kunnen zijn dan gedacht.

 

En hierbij hebben we het zelfs niet over de feel good boost die we krijgen als de zon (eindelijk) schijnt. Dat speelt mee, en het geeft meer energie en een blij gevoel. Maar er is meer aan de hand ‘than meets the eye’.

Er bevindt zich een stofje in ons lichaam dat in staat is licht-energie (fotonen) letterlijk om te zetten in energie voor ons lichaam. Dit stofje noemt “melanine”. Het is vooral gekend als huidpigment dat donkerder wordt als we blootgesteld zijn aan zon en/of UV licht. Melanine doet echter veel meer in het lichaam.

Wat het onder meer ook kan is water in het lichaam splitsen zodat waterstof vrijkomt.

Ok.. so what?

Waterstof blijkt bij de mens dé molecule te zijn nodig om energie aan te maken.  Het is namelijk de belangrijkste factor om een cruciaal enzym ( het zogeheten ATP synthase enzym) te laten functioneren in onze cellen om energie aan te maken.   

 Sterker nog, onderzoekers plaatsen de aanmaak van energie uit water en licht (met melanine als ‘tussenpersoon’) als belangrijkste energiebron boven voedsel als energiebron! Volgens hun berekeningen zouden we anders tussen de 50 en 170 kg voedsel per dag moeten eten, afhankelijk van je gewicht.  (Gemiddeld eten we ‘slechts’ 1kg aan voedsel/dag). (ref)

De aanmaak van energie met water en zonlicht als co-factoren is precies ook de manier waarop planten energie aanmaken, (beter gekend als fotosynthese). Chlorophyl is daarin de koning die het hele lichtspectrum weet te absorberen. Het enige andere stofje dat dit kan is... melanine.  Melanine lijkt dus de ‘menselijke chlorophyl’ te zijn.

Wist je dat waterstof uit water vrijmaken in een laboratorium extreme temperaturen tot 2000 graden vraagt, terwijl planten en mensen dit proces ‘ingebouwd’ hebben en dit doen op kamertemperatuur, en zelfs als je slaapt? 

We kunnen gerust stellen dat waterstof de ‘drager’ is van energie in het lichaam.  Inmiddels zijn er honderden onderzoeken verschenen over waterstof en gezondheid. Het is dan ook onmogelijk alle functies en gezondheidsvoordelen van waterstof hier te bespreken

In de praktijk krijg je tegenwoordig een glas water met waterstof aangeboden als deel van 'een warm welkom'. Waterstof laat onder meer de energiecentrales in je cellen beter werken. Is dit een nieuwe 'mirakel-molecule'? Het kan deel zijn van een bredere benadering maar het belangrijkste blijft immers je stoorzenders in kaart brengen en uit het lichaam verwijderen wat er niet thuishoort.

Toch is waterstof superboeiend. Naomi Whittel interviewt de Japanse professor Shigeo Ohta, één van de grote waterstof-pioniers. (20 min, Engelstalig)

Waterstof is onder meer betrokken bij herstel van DNA, het aan- en afzetten van genen, het is nodig voor bijna alle enzym-functies, het biedt anti-stollingseigenschappen, het houdt hersencellen gezond, het bezit ontstekingsremmende eigenschappen, het reguleert het immuunsysteem en het beschermt onder meer de ogen.

De ‘partner in crime’ van waterstof genaamd melanine komt overal in het lichaam voor, ook in het brein. Daar noemt het ‘ neuromelanine’. In het brein is meer melanine aanwezig dan op andere plaatsen, én het brein bevat meer water dan andere organen. Onze hersencellen bevatten ook veel meer energiecentrales.

Neuromelanine is rijkelijk aanwezig in bijvoorbeeld de ‘substantia nigra’ ( nigra = donker/zwart - door de melanine) waar ook dopamine erg actief is. Toeval? Mmmmm... is iets toevallig in ons uiterst intelligente lichaam? Daarover zo dadelijk meer.

Net als waterstof, bezit ook melanine bezit onverwachte eigenschappen en het doet dus veel meer in het lichaam dan je ‘een mooie zomerkleur’ geven.

- Het beschermt tegen uv straling en maakt pigment aan.

- Het reguleert libido

- Het is betrokken bij hongergevoel, vetverbranding en bloedsuikerregulatie.

-  Het vermindert ontsteking en balanceert het immuunsysteem. Het draagt bijvoorbeeld bij aan gezondere vaatwanden.

-  Het zorgt voor de vrijgave van oxytocine, een belangrijk hormoon betrokken bij connectie en veiligheid.

-  Het vermindert zenuwonststeking en breinschade

- Het reguleert dopamine.

 Onderzoek toont dat het verhogen van melanine in het lichaam, resulteert in vermindering van autistische klachten. (ref)

Een verzwakte melanine-werking (en daarmee samengaand de aanmaak van waterstof en energie) is gelinkt aan hersenziekten als Alzheimer en Parkinson’s. (ref) (ref) Veel moderne (zoniet alle) klachten en aandoeningen beginnen zonder uitzondering met een falende energie-aanmaak.

Het is daarom intrigerend dat onderzoekers een sterke verbetering zien bij Alzheimer patienten met iets wat ze de ‘human photosynthesis enhancer’ noemen, een systeem dat via lichtblooststelling de melanine werking herstelt. (ref)

Is licht één van de grote vergeten sleutels in het herstel van zogeheten onherstelbare aandoeningen?

Een belangrijke stof waar we het wel vaker over hebben is dopamine. Dopamine doet je bewegen, motiveert en zet je aan tot actie. Het is nauw verweven met veel andere belangrijke signaalstoffen in het lichaam die we scharen onder ‘het endorfinesysteem’.

 De  processen betrokken bij de aanmaak van dopamine zijn verbonden met die van melanine, want melanine heeft dezelfde ‘voorloper’ als dopamine. Daar kan dus veel fout gaan. Een te sterke stimulatie en ontwrichting van dopamine - één van dé grote uitdagingen en issues van deze moderne tijden - kan leiden tot een vermindering van onder meer melanine en een disbalans op vele vlakken. Dopamine is een stofje betrokken bij verslaving.

Er wordt een link gelegd tussen “lichtvervuiling” door blootstelling aan te helder blauw licht en de ziekte van Parkinson. (ref) Niet alle licht is dus gelijk. Verbaast dat nog, als we weten dat melanine, breingezondhied en dopamine nauw met elkaar verweven zijn? Ik schreef eerder over ‘de veldslag om ons brein’ in  deze blog.

Natuurlijke bronnen van melanine zijn onder meer geneeskrachtige zwammen als Chaga. Melanine zorgt voor de diepzwarte kleur. De melanine in de zwam reageert met water in de maag, waarbij waterstof vrijkomt.

Maar het belangrijkste? Je stoorzenders zo goed mogelijk in kaart brengen en je drainage-trechter optimaliseren.

Bij overbelasting door verschillende ‘stoorzenders’ waarbij de draaglast versus draagkracht uit balans is, kan dus een verminderde werking van melanine ontstaan in het lichaam. Aan de ‘superpowers’ van melanine komt immers ooit ook een einde. Dit gaat ontegensprekelijk samen met een verminderde energie-aanmaak, wat de deur openzet voor nog meer problemen.

Onder meer schimmelinfecties zoals Aspergillus kunnen melanine in het lichaam omlaag brengen door de productie te blokkeren en/of door de aangemaakte melanine te kapen en in het eigen voordeel te gebruiken.  Onder meer hierdoor kunnen mensen die schimmelinfecties niet goed aan kunnen, ernstige klachten ontwikkelen zoals overgewicht, slaapproblemen en immuunreacties.

Ook glyfosaat, een nog steeds veel gebruikte herbicide, is gelinkt aan verminderde melanine-aanmaak in de mens. (ref) Bovendien vernietigt glyfosaat de darmflora wat bijdraagt aan dysbiose. Dit kan zorgen voor een verzwakte aanmaak van voorlopers voor dopamine en melanine waardoor een tekort ontstaat.

Melanine werkt ook als ‘rattenvanger’ voor zware metalen. Bij overbelasting kan dit echter zorgen voor een verminderde melanine-werking.

Melanine bindt aan verschillende types medicijnen.  (Kwisvraag: zou melanine zich binden aan deze chemicaliën als ze echt nuttig en onschadelijk voor het lichaam zijn?)

Gezondheid teruggeven aan jezelf gaat dus niet enkel over tekorten aanvullen, al kan dat een onderdeel zijn. In de gezondheidspraktijk blijft het motto:

Om genezing te bewerkstelligen hoef je maar één ding te doen: uit het lichaam verwijderen wat niet in het lichaam thuishoort, zodat de aangeboren intelligentie van het lichaam zichzelf kan genezen.

Ondersteuning van energie-aanmaak, drainage en organen, blootstelling aan natuurlijk licht, voeding en een leefwijze meer ‘in lijn met de natuur’ zijn hierbij cruciaal.

Maar een even belangrijke pijler voor succes is dus uitklaren wat niet in je lichaam thuishoort. Anders doen we aan niets anders dan veredelde pleisterpolitiek.

Misschien ook interessant voor jou:

Battlefield Brain

Staat je brein in brand?

Let’s talk dopamine!


Stef Renodeyn